10. elokuuta 2010

Yksi askel eteenpäin ja sata taakse


Olin tänään ratsastamassa Treffillä samaan aikaan kun Eva-Maria "Nipsu" Porthan oli pitämässä Aution Emmille tuntia. Siinä vähän sitä seurailin samalla kun ratsastin ja aika kivoja vinkkejä tuli. Treffi oli ihan ok tänään, suusta jotenkin melko tahmea ja jäi taas vasempaan ohjaan helposti kiinni. Käynnissä oli kylläkin parempi kuin usein ja sain jopa sen kävelemään reippaasti. Mikä on aika saavutus, sillä reippaampaa käyntiä pyydettäessä pomppaa helposti raviin.


Siinä sitten Emmin tunnin loputtua menin vähän juttelemaan Nipsun, Emmin, äitin sekä Emmin äidin Tuulan kanssa ja päädyimme siihen tulokseen, että Nipsu voisi vähän kokeilla Treffiä jos saataisiin jotain neuvoa siihen päänviskomiseen ja hitauteen. Nipsu sitten kiipesi selkään ja tulikin sitten melko nopeasti muutamian käyntiaskelien jälkeen alas. Siinä sitten todettiin taas, että sen alkukoulutus ja perusratsastus on päin sanonko mitä.


Nipsu sitten pyysi hakemaan gramaanit tai sivuohjat ja liinan. Koska ongelmanahan on se, ettei Treffi lainkaan osaa/uskalla tukeutua ohjiin (mikä saattaa johtua myös vanhoista suuongelmista) ja muutenkin "pelkää" ratsastajaa eikä anna ratsastaa itseään. Sivuohjia ei löytynyt joten jouduimme tyytymään gramaaneihin jotka sitten kiinnitettiin sivuohjien tyyliin.


Nipsu juoksuttuli Treffiä hetken aikaa pienellä ympyrällä niin, että sai sen kulkemaan lyhyenä ja liikkumaan itsenäisesti reippaasti eteen. Sen jälkeen kiipesin kyytiin ja otin ohjat (sekä gramaaniohjat) käteen kevyelle tuntumalla, vaikka ohjasmitta ei ollutkaan pitkä. Mentiin vähän ympyrällä käynnissä alkuun niin, että hevonen oli koko ajan Nipsulla vielä liinassa. Sitten tehtiin ravia, mikä sekin sujui melko kivasti.


Laukassa se show sitten alkoi. Ensin se pinkaisi melko reipasta tahtia eteenpäin, sitten pysähtyi ja lähes istui, jonka jälkeen sitten yritti taas useaan otteeseen nousta pystyyn. Jokaisella laukkakerralla samajuttu! Viimeinen laukkapätkä sitten onnistui ja siihen oli hyvä lopettaa tältä päivältä. Huhhuh, kyllä oli niin hevonen kuin pilottikin puhki.


Kaikesta huolimatta hevonen liikkui hienosti ja Nipsu kehui sen liikkeitä ja oli oikein myönteinen sen herkkyyden osalta. Mutta paljon on vielä työtä kun ei tosiaan anna suuhun koskea lainkaan ja pohjettakin sietää kehnosti. Nyt siis aloitetaan ihan alusta ja treenataan niinkuin "varsoilla" eli siis opetellaan liinan päässä juoksemista niin ratsastajan kanssa kuin ilmankin. Ja pyritään siihen, että se jonain päivänä oppisi tukeutumaan kuolaimeen.


Paljon on siis töitä tehtävänä! Ja vaikeaa kun ei voi enää yksin ratsastaa kun pitää jonkun olla pelaamassa sen liinan kanssa. Kun ton kanssa sitä ei voi kenelle tahansa iskeä käteen ja sanoa, että pidä kiinni. Kun pitäis pystyä sillä liinallakin pitämään tasainen tuki ja huitomaan sillä raipalla siellä takana jos alkaa jäkittämään. Mutta hiljaa hyvä tulee!


Nipsu tulee perjantaina vielä katsastamaan Emmiä ja auttaa mua Treffin kanssa tuossa liinahässäkässä. Sen jälkeen tulee uudestaan kuukauden päästä, kun Nipsu tosiaan asuu Tanskassa eli ei ihan viikottain viitsi tänne matkustella. Katsotaan jos ensikerralla vilkaisisi myös mua ja Pööpeä.


Pööpen kanssa tehtiin aika samoja juttuja tänään kuin Treffin kanssa vaikkei meillä kyllä liinaa ja "apuihmistä" ollutkaan mahdollisuus saada. Eli pyrin pitämään hyvän ja tasaisen ohjastuntuman johon hevosen on helppo tukeutua ja kiinnitin paljon huomiota eteenpäinpyrkimykseen sekä hevosen suoruuteen ja kääntymiseen. Pööpellä luonnistui ihan kivasti vaikka onhan se vielä edestä hiukan raskas.


Huomenna Pööpellä siis Ompun koulutunti ja Treffin kanssa tehdään käynnissä töitä, kun äiti ei pysy vielä nopeammissa askellajeissa ihan raipan yms kanssa mukana. Joten täytyy aloitella hitaasti tämä juttu. Perjantaina sitten Nipsu katsoo Treffin ja Pööpellä voisin ehkä vaikka hypätä, ellei Nipsulla nyt sattuis olemaan yhtään ylimääräistä aikaa ;-)


Kuten jo viimeeksi päivittelin, niin estesatulan sain myytyä ja nyt ostin (tai en ole vielä maksanut, mutta sovittu) meidän pojille omat estesatulat. Pööpelle prestigen gloden starin ja Treffille kiefferin donaun. Tota donauta onneksi voi muokata kun Treffi varmaan tulee vielä muuttumaan tuosta.


Ainiin, lupasin tänään päivitellä enemmän Sohvin ja Pööpen maanantain estetunnista mutta valitettavasti Sohvin kirjoittama päiväkirjamerkintä oli sen verran lyhyt, ettei paljoa jää kerrottavaa. Ilmeisesti oli kuitenkin mennyt ihan kivasti.


Yritän perjantaina saada muutamia kuvia Treffistä ja ehkäpä Pööpestä muutaman huomiselta tunnilta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti